Groen

Wat is er aan “groene elementen” aangelegd?

Wilgentakkenpoortjes, met gebogen wilgentakken maakten we een spannende tunnel om je te verstoppen, doorheen te fietsen, even in de schaduw te zitten. De wilgentenen groeien snel en vormen een mooie dichte haag.

Takkenmuurtjes zijn er om te zorgen dat de kinderen niet overal kriskras doorheen lopen. In de luwte van de takken groeien de mooiste bloemen. De langzaam verterende takken zullen in de loop der tijd veel insecten herbergen. En spelen met wat takken uit de muren is ook leuk, natuurlijk.

Brandneteltuin: Om kinderen met vlinders in aanraking te kunnen laten komen, heb je bloemen in de tuin nodig, èn brandnetels, want daar leggen de meeste soorten hun eieren op… We hebben ze veilig achter een muurtje geplant.

Bloemenweides : zodat de kinderen (en de ouders) ook zien welke mooie Nederlandse planten en bloemen er eigenlijk zijn. De bloemen lokken natuurlijk ook allerlei insecten, en insecten lokken weer andere dieren.

Appelbomen: In de lente mooie bloesem en in de herfst zelf zien waar de appels vandaan komen. (al zullen de meeste appels door de kinderen waarschijnlijk te vroeg worden geplukt, maar ja.)

Walnotenboom : zelf zien waar walnoten vandaan komen is een verrijkende ervaring voor kinderen.

Bamboebos: legden we aan zodat je je erin kunt verstoppen, kunt waden door ritselend blad, de mooie stelen gebruiken bij het spel misschien. Een echt groot avontuurlijk bos hadden we natuurlijk geen plaats voor…

Groene hoekjes : Die hoefden we niet aan te leggen, die groeien vanzelf. In de hoekjes zullen dieren een veilig heenkomen vinden, van padden en mussen tot egels.

Composthoekjes : het natuurlijk materiaal mag gewoon in een hoekje van de tuin composteren, en kan later worden hergebruikt, bijvoorbeeld voor de appelbomen.

Rotstuin : Na de aanleg konden we alles wat over was en we niet meer nodig hadden lekker in de muur van gebroken tegels stoppen en nu laten we hem begroeien met rotsplanten en vetplanten. De rotstuin geeft het zithoekje rond het badje meer beschutting, heeft niet veel water nodig, zal helemaal groen worden met niet voor iedereen bekende planten (de meeste Nederlands), houdt de zonnewarmte een beetje vast en maakt het hoekje daarom lekker snel warm. Ook lekker voor het badje.

Wigwam of Tipi uit wilgentenen : we legden de wigwams aan om net als de wilgentenentunnel mooi groen te worden, maar door de droogte zijn ze niet goed uitgelopen en nog open. We zullen kijken hoe het zich verder ontwikkelt.

Nog groener graag?
We willen het graag nog veel groener dan het nu is. Alles mag breder, voller, groter worden. Elk jaar groener en over 5 jaar 5x zo groen… Dat je niet in één keer kunt zien wat er allemaal is, doen we door “coulissen” aan te leggen, hagen van struiken. Wel houden we enkele doorkijkjes open.

We accepteren daarmee dat je niet altijd goed toezicht hebt op alles wat er in de speeltuin gebeurt. Voor de kinderen is het fijn om af en toe even uit zicht te zijn. Door ook achterin leuke zitplekjes voor ouders te hebben, helpen ouders ook voor een deel mee met het toezicht.

Het spel van de kinderen zelf zal de speeltuin mee helpen vormen. Zo zullen wij daar gaandeweg op moeten reageren. Misschien ergens een houtblok erbij om de voetjes wat bij te sturen, een haagje herstellen, opnieuw een tipi bouwen, opnieuw inzaaien. Dat is eigenlijk alleen maar leuk. Zolang kinderen spelen en niet moedwillig slopen natuurlijk. Eigenlijk gebeurt dit heel zelden.

We lopen overal al zaad te verzamelen in Nederland. Doe dit vooral ook en verstop het zaad stiekem in de speeltuin. Verras ons! Ook vragen we mensen om planten / struiken en jonge boompjes die “over” zijn in hun eigen tuin in te leveren voor de speeltuin in de winter. Wij planten ze dan zodat de speeltuin sneller lekker vol wordt.

De speelwaarde van losse materialen is hoger dan men meestal denkt. Het is rommelig, maar stimuleert kinderen enorm tot creatief spel. Het is volgens een beroemde hoogleraar pedagogiek erg gezond voor de sociaal emotionele ontwikkeling. Daarom hebben we expres één stapel met losse takken achtergelaten, en willen we op zoek naar blokken hout waarmee je kunt bouwen, is er zand, zijn er noten, bessen, appels, zaden, bladeren. Stenen zijn (mits groot genoeg om niet mee te gooien) ook zeer geschikt.

Regelmatig zullen bestuur en beheerders een schouw (rondwandeling) houden met de om te bepalen wat er moet gebeuren. We roepen dan de vrijwilligers op om op “groene zaterdagen” (waarvan er 4 per jaar zullen zijn) met het groenwerk te komen helpen. Er zijn dagelijkse klussen voor beheerders, er zijn klussen zijn voor de groencommissie (5 mensen die die verantwoordelijkheid op zich hebben genomen, b.v. om appelbomen snoeien) en weer andere klussen zijn geschikt om veel bewoners bij te betrekken.

Wat komt er nog meer?

We willen de waterval wat waterdichter maken en mooi mozaïeken. Prikplanten als brandnetels en distels mogen alleen op bepaalde plekken, maar bramen- en frambozenstruiken mogen achterin wel een flinke bos worden: fijn voor vlinders en bijen.

De appelbomen moeten niet alleen gesnoeid, maar ook bijgemest worden in de winter. We hopen daarvoor te zijner tijd eigen compost te kunnen gebruiken. Kiemende boompjes laten we hun gang gaan en herplanten we indien nodig. Een klimboom ergens laten groeien is natuurlijk ook leuk, maar kost tijd. Misschien kunnen we van gemeentewerken nog eens een flinke gerooide boom bemachtigen.

We zullen nog meer klimplanten planten tegen kale muren en hekken, meer vetplanten op de zijwanden van de rotstuin. Een enorme rabarberplant ergens is natuurlijk ook verrassend, of grote pompoenen, of sperziebonen in de wigwam. Een pergola voor de druiven (bij het badje) moeten (willen) we nog steeds maken.

Sommige plekken houden we gewoon netjes, zoals bijvoorbeeld de “bloemenbak voorin” en de rand bij het badje. Voor elk wat wils, nietwaar? Maar het blijft vooral een kwestie van kijken, uitproberen, zo woest mogelijk, maar niet té woest, lekker onoverzichtelijk, maar niet ondoordringbaar, met zonnige plekken en donkere verstopplekken. Met veel variatie en veel om te ontdekken. Zodat onze Rotterdamse kinderen al spelend kennis kunnen maken met de natuur in al zijn aspecten en er weer mee vertrouwd kunnen raken.